Beouf bourguignon

Så fantastiskt gott och värmande med en köttgryta som denna! Mustig, vinsmak och kött som faller isär.
Alla har sina varianter men såhär gjorde jag.
 
 
Till 4 personer
 
800 g högrev
300 g rimmat sidfläsk 
1 gul lök
200 g champinjoner 
0,5 dl vetemjöl
3 vitlöksklyftor
2 st lagerblad
1 tsk timjan
4 dl rödvin, använd ett mustigt och kryddigt vin
3 dl vatten
2 st köttbuljongtärningar
2 msk tomatpuré 
3 msk kinesisk soja
2 morötter
salt och peppar
 
Gör såhär:
Börja med grytan 3 timmar innan det är dax att äta.
Skär högrev till 3 cm tjocka bitar.
Strimla upp sidfläsket.
Dela svampen på 4 bitar, hacka löken i stora bitar.
Bryn först sidfläsk, ta ur och bryn köttet runt om. 
Ta ur och bryn svamp och lök. 
Häll sedan tillbaka allt i grytan och pudra över mjölet och blanda runt.
Häll på vin, vatten, buljongtärningar, tomatpuré, lagerblad, timjan, soja och pressa vitlöksklyftorna i grytan.
Låt koka upp och sänk sedan värmen så att grytan bara sjuder i 2,5 timme.
Om man vill ha lite tjockare gryta så kan man använda lite redning.
När 15 min återstår, skala och hacka upp moroten och släng ner i grytan.
 
Servera med potatispuré eller mos. 
 
 
Jag tycker Huntyard appassimento är ett ypperligt vin till denna rätt 👍
 

Tacopaj

Ibland behöver man variera "taco fredag"
Perfekt då med en tacopaj ❤️
 
 
Du behöver till 4-6 portioner
 
Deg
1,5 dl gräddfil
50 g smör
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
 
Fyllning
800 g blandfärs
1 gul lök
2 taco mix påsar
ev. 1 skivad tomat
 
Topping
2,5 dl créme fraiche
2 dl riven ost
 
Gör såhär:
 
Ugn 225 grader.
Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedare.
Tryck ut pajdegen i en pajform, nagga botten med en gaffel.
In i ugnen och förgrädda pajskalet i 10 min.
Under tiden, hacka upp löken och fräs i stekpannan.
I med all köttfärs när löken blivit lite glansig.
När köttfärsen känns färdig så häll i all tacomix och blanda runt.
Ta ut pajskalet, höj graderna på ugnen till 250 grader. Fyll pajskalet med taco köttfärsen.
Blands ihop créme fraiche och den rivna osten.
Bred på smeten ovanpå köttfärsen.
Ställ in i ugnen igen i 10 min.
 
Servera med en god sallad och taco chips.
 
 

Köttfärsgratäng

Detta är en så himla god helgrätt!
 
 
Du behöver till ca 6 portioner
 
10 ganska stora potatisar king edward
500 g blandfär
1/2 gul lök
10 champinjoner
2 msk kalvfond
2 msk kinesisk soja
2 msk knorr kött och grillkrydda 
2 msk ströbröd
5 dl grädde
 
Gör såhär:
 
Ugn 200 grader varmluft.
Skala potatisen och kör till strimlor på mandolinen eller i matberedare.
Hacka lök och champinjonerna, stek i smör.
Lägg i en skål och använd samma stekpanna till köttfärsen.
Häll tillbaka lök och champinjoner i den stekta köttfärsen.
Krydda och häll på soja och kalvfond. Blanda runt.
Lägg hälften av potatisen i botten av ugnsformen.
Häll i köttfärsblandningen över potatisen och lägg sedan resten av potatisen uppepå.
Häll på all grädde och stö över ströbrödet.
In i ugnen i 40-45 min.
 
Severa med en god sallad och salladsdressing.
 
 
Visa fler inlägg