Ugnsbakad dill & citronlax, pressgurka, skagensås och kokt potatis

Lax är så himla lättlagat och smidigt. 
Med olika goda tillbehör kan man höja rätten.
 
 
Till 4 personer:
 
4 st laxfiléer ca 800 g
1 kruka färsk dill
0,5 dl citronkoncentrat
salt & peppar
 
Skagensås:
 
1 dl créme fraiche 
1 dl majonnäs
0,5 dl hackad dill funkar med fryst
1 liten rödlök
0,5 burk röd stenbitsrom
0,5 burk handskalade räkor
1 msk citronkoncentrat
salt & peppar
 
Pressgurka: 
 
1 gurka
0,5 dl ättika
1 dl vatten
1 dl socker
1 msk dill eller persilja
 
Gör såhär:
 
Ugn 175 grader
Lägg laxfiléerna i en ugnsform.
Hacka dillen och lägg över laxen.
Häll över citron och krydda med salt & peppar.
Täck formen med folie och in i ugnen 20-25 min.
 
Skagensås:
 
Blanda créme fraiche, majonnäs, rom, dill och citron.
Finhacka rödlöken och häll i blandningen.
Häll av räkorna och i med dom också.
Blanda ihop och smaka av med salt och peppar.
 
Pressgurka:
 
Kör gurkan i mandolin eller använd osthyvel.
Blanda ättika, vatten och socker.
Rör om tills sockret löst sig i vätskan. 
Lägg i den skivade gurkan och dill eller persilja.
Blanda runt och ställ i kylen.
Bäst är det att göra denna dagen innan för godast smak men har man lite brottom låt det stå och dra iaf minst 20 min.