Ugnsbakad dill & citronlax, pressgurka, skagensås och kokt potatis

Lax är så himla lättlagat och smidigt. 
Med olika goda tillbehör kan man höja rätten.
 
 
Till 4 personer:
 
4 st laxfiléer ca 800 g
1 kruka färsk dill
0,5 dl citronkoncentrat
salt & peppar
 
Skagensås:
 
1 dl créme fraiche 
1 dl majonnäs
0,5 dl hackad dill funkar med fryst
1 liten rödlök
0,5 burk röd stenbitsrom
0,5 burk handskalade räkor
1 msk citronkoncentrat
salt & peppar
 
Pressgurka: 
 
1 gurka
0,5 dl ättika
1 dl vatten
1 dl socker
1 msk dill eller persilja
 
Gör såhär:
 
Ugn 175 grader
Lägg laxfiléerna i en ugnsform.
Hacka dillen och lägg över laxen.
Häll över citron och krydda med salt & peppar.
Täck formen med folie och in i ugnen 20-25 min.
 
Skagensås:
 
Blanda créme fraiche, majonnäs, rom, dill och citron.
Finhacka rödlöken och häll i blandningen.
Häll av räkorna och i med dom också.
Blanda ihop och smaka av med salt och peppar.
 
Pressgurka:
 
Kör gurkan i mandolin eller använd osthyvel.
Blanda ättika, vatten och socker.
Rör om tills sockret löst sig i vätskan. 
Lägg i den skivade gurkan och dill eller persilja.
Blanda runt och ställ i kylen.
Bäst är det att göra denna dagen innan för godast smak men har man lite brottom låt det stå och dra iaf minst 20 min.
 
 
 

Godaste lasagnen

 
Sjukt god lasagne verkligen! 
 
Du behöver till 6 portioner:
 
1 kg blandfärs
1 gul lök
2 st morötter
2 vitlöksklyftor
0.5 dl Heinz chilisås
0.5 dl Heinz ketchup 
1 msk knorr kött och grillkrydda
0,5 msk oregano torkad
lite svartpeppar 
1 msk kalvfond
1 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 dl grädde
1,5 msk kinesisk soja
lasagne plattor
 
"bechamel"
200 g parmesanost
5 dl créme fraiche
0.5 tsk pepparmix
 
Gör såhär:
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala, hacka och mixa morötter, lök och vitlök.
Stek köttfärsen, häll i det mixade, blanda om.
Häll nu i chilisås, ketchup, kalvfond och kryddor.
Pudra över vetemjöl och blanda. 
Häll i vatten och grädde, blanda och låt puttra.
 
Dela parmesanosten i mindre bitar och mixa lr riv.
Blanda ihop nästan allt av parmesanosten, all créme fraiche och pepparmix.
 
Börja montera lasagnen med plattor först i botten.
Sedan hälften av köttfärssåsen och bred ut ost smeten och sedan plattor o.s.v.
Avsluta med plattor och ost smet överst.
Strö över resten av den mixade parmesanen.
 
Ta folie över formen och in i ugnen 40 min.
30 min med folie och de sista 10 min utan folie. 
 
Servera med en god sallad! 😃
 
 
 

Griljerad julskinka

 
Du behöver:
 
1/5 dl brunt farinsocker
1 tsk potatismjöl
1 ägg
1 msk dijon senap
3 msk skånk grovkornig senap
1/5 dl ströbröd 
färdigkokt skinka
lite smör
 
Gör såhär:
Ställ ugnen på 250 grader.
Ta bort nätet runt skinkan och ta bort så mycket svål man önskar. Jag tar bort nästan allt fett uppepå.
Blanda ägg, potatismjöl, senap och socker.
Pensla ett lager på skinkan, strö över hälften av ströbrödet. Bred på ytterligare ett lager av senapsmixen och strö över resten av ströbrödet.
 
ös skinkan med lite smält smör och ställ in i ugnen 10-15 min. Håll lite koll så den inte blir bränd.
 
Skiva upp några skivor när den svalnat en aning och njut.
 
 
 
 
Visa fler inlägg