Ljuvlig fiskgratäng med dillsås

 
Fiskgratäng med dillsås är ju bara såå gott!

Till 4 personer:
 
600 g torskfilé
salt och citronpeppar
 
Potatismos:
800 g potatis mjölig
1 dl mjölk
1 ägg
smör
1 msk kockens pommes och moskrydda
 
Sås:
50 g smör
1 grönsaksbuljongtärning lr fiskbuljong
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
3 msk dill
1 msk citron
salt och citronpeppar
 
Sätt ugnen på 200 grader över och undervärme
 
Skala och koka potatisen mjuk. När den kokat färdigt så är det dags att göra potatismos av det. Jag pressar alltid potatisen för att få ett riktigt slätt och fint mos. Kör lite mjölk i mikron så det blir varmt och häll över den pressade potatisen tillsammans med ägg och lite smör. Blanda om till ett fint potatismos. Jag brukar krydda moset med mos och pommeskrydda från märket Kockens. Nu kan du låta moset stå medans du fixar det andra.

Smörj en ugnsform med smör, lägg i fisken och krydda. In i ugnen i 15 min.
 
Under tiden gör såsen. Smält smöret och häll i vetemjölet, blanda om hastigt och sedan snabbt i med hälften av mjölken. Koka upp tills såsen tjocknat och häll då i resten av mjölken. I med buljongtärningen och låt puttra. Häll nu i citron, dill och kryddor.

När fisken är färdig i ugnen ta ut formen och spritsa eller lägg i moset runtom. Häll såsen över fisken. In i ugnen igen i 20 min eller tills du tycker moset fått tillräckligt med färg.
Medans fiskgratängen blir färdig i ugnen är det bara att koka lite ärtor.
 
Färdigt att servera!

Italienska kycklingrullader i sås, ris och sallad

 
Idag blev det riktigt goda Italienska kycklingrullader i sås och ris :)
 
Till 4 personer behöver du:
 
3 kycklingfiléer eller guldfågelns tunt skivade filéer 800 g
smör att steka i
2 mozzarellabollar
9 skivor parmaskinka
2 msk dijonsenap
3 dl vatten
2 msk kycklingfond
2 dl creme fraiche
1½ dl grädde
½ msk soya salt och peppar
 
Om du inte köpte guldfågelns redan tunt skivade kycklingfilé så skär 3 tunna skivor av varje filé. Hacka upp mozzarellan i mindre bitar. På varje skiva kyckling lägger du en skiva parma och därefter lägg på mozzarellan. Rulla ihop och trä en tandpetare igenom så den håller ihop. Krydda med salt och peppar. Smörstek runt om så gott det går. Mät upp och blanda allt till såsen. Ta ur kycklingen och lägg på ett fat sålänge. Koka upp såsen och lägg sedan tillbaka kycklingen i såsen och låt puttra tillsammans i 15 min.
 
Gott med ris och sallad till!
En kommentar
publicerat i Vardagsmat
Taggar: guldfågeln, italien, kyckling, kycklingrullader, ris, rullader, sallad, sås

köttfärssås och pasta

 
Ändrade planer hehe. Idag skulle jag ha lagat kycklingrullader och hade handlat hem allt men när jag slutat jobbet och kom till förskolan för att hämta sonen så säger han
 
-Jag vill ha köttfärssås och makaroner!!
 
Jahopp.. Han visste att vi hade köttfärs kvar från igår så det va ju inte en helt dum idé. Så fick det bli.
Alla har sina varianter på köttfärssås och jag gör nästan aldrig likadant men nu försökte jag ta mått på vad jag gjorde.

Köttfärssås för 4 personer
 
500 g köttfärs
1 msk kött & grillkrydda knorr
1 tsk paprikakrydda
1 liten finhackad gul lök
2 vitlöksklyftor pressade
2 ½ dl creme fraiche
1 burk krossade tomater
2 msk kalvfond
½ msk soya
1 krm peppar
 
Gör såhär:
 
Finhacka löken och stek den mjuk. Nu i med köttfärsen, pressade vitlöksklyftor och krydda. Stek köttfärsen färdigt. Häll nu i krossade tomater, creme fraiche, kalvfond och soya. Låt koka upp och sedan småputtra i ca 10 min. Färdigt!

Servera med kokt pasta och en god sallad.
Visa fler inlägg